Torna a l'inici

Estàs a: Caminada de Gósol > Caminada 2017 > Recorregut i mapa

La Caminada | Com arribar  | Caminades anteriors   | Colˇlaboradors  | Gósol    | Contactar  |

Caminada 2017

Portada Caminada Informació bŕsica Recorregut i mapa Inscripcions

Descripció

Itinerari

Perfil

longitudinal

ITINERARI

La volta completa al Pedraforca sempre ha despertat un gran interès entre els participants de la Caminada, i és per això que hem pensat que us agradaria que la programéssim de nou. Com ja vam fer 10 anys enrere es tracta de donar la volta sencera al Pedraforca seguint el sentit de les agulles del rellotge.

La sortida serà com sempre de la Plaça Major de Gósol per l’històric camí de Cerdanya que passant pel Pas dels Gosolans arriba a Puigcerdà, i que al mateix temps també coincideix amb el camí dels Bons Homes que també arriba a la Cerdanya però passant a prop de Bagà i el Moixeró. Després de creuar el barri dels Busterols anirem voltant el serrat de la Guàrdia fins arribar a Font Terrers on hi haurà el primer control. Serà al km 1,70 i a 1.625 m d’alçada.

Seguint pel peu del Serrat de la Guardia, deixarem la coma de Caners a la dreta i per un camí força costerut remuntarem el serrat de la Salve per arribar a les vistes del serrat de la Portella. És sens dubte el tros més dret del recorregut. Després de creuar el pas de la Portella canviarem cap al vessant de Cerneres amb fantàstiques vistes sobre el Cadí, Cadinell i la vall de Josa. En zona de prat i per un camí planer arribarem a la font de la Roca on és obligat fer un glop d’aigua molt fresca. Ara el camí puja una mica fins el Collell, pas natural del Cadí al Pedraforca i canvi de vessant d’aigües entre el Segre i el Llobregat. Des d’aquí hi ha majestuoses vistes sobre la baga de Gresolet, amb el santuari al fons de la vall, i la paret Nord del Pedraforca. Estem al punt més alt de la caminada i és on hi haurà el segon control. Serà al km 4,50 i a 1.845 m d’alçada.

Des d’aquí anem baixant per la pista que ens portaria fins al mirador de Gresolet i que va resseguint les canals que baixen del Pedraforca. En les diferents raconades del camí es nota l’aire fresc que baixa de les obagues de la muntanya. Més endavant el camí fa una petita pujada fins el coll de Pi ajagut on hi haurà el control de l’esmorzar. Serà el tercer, al km 6,76 i a 1.769 m d’alçada.

Seguirem baixant per la pista tot recorrent la resta de canals de la Paret Nord del Pedraforca fins arribar al petit telefèric on surt el curt camí de pujada que ens durà a la Jaça dels Prats on hi ha el refugi que porta el nom del gran pioner del Pedraforca, en Lluís Estasen. En aquest punt hi ha una font i una visió espectacular de la cara nord del Pedraforca: Cabirols, Gat, collet de la Cova, Calderer, Canal de Riambau, Pic Superior, la Grallera, canal Roja, coll del Verdet. Canals i racons espectacularment verticals. D’aquí agafem un camí força planer porta cap al peu de la tartera de Saldes. Nosaltres però, el deixarem més endavant per baixar cap a coll de Jou i les antigues mines a cel obert després de voltar per sota de la paret del Roget i l’altíssima paret Sud del Pedraforca. Un immens triangle de pedra. Des d’allí hi ha una molt bona visió sobre la vall de Saldes i la Serra d’Ensija. Prop del coll de Jou hi haurà el quart control, al km 11,23 i a 1.524 m d’alçada.

Continuarem cap al coll de Jou on agafarem l’antic camí ral de Gósol a Saldes, també dit, camí dels minaires. Anirem girant sota les penyes de Roca Roja cap a la banda oest del Pedraforca des d’on tindrem vistes sobre el poblet de l’Espà i la serra del Verd. Seguirem en direcció nord cap a Sorribes fins arribar a les cases de Bardines on hi haurà el cinquè control. Serà al km 14,36 i a 1.425 m d’alçada.

Baixarem fins a la carretera i la creuarem per seguir pel camí ral fins al Cap de la Creu, i tot seguint la pista vella de Gósol, arribarem a la plaça on hi haurà el punt final de la caminada. Serà al km 16,6 i a 1.423 m d’alçada. La distància total serà d’uns 16,82 km i un desnivell acumulat de pujada d’uns 572 m.

Plànol i itinerari: Josep Sindreu Fernández