35a Caminada popular de Gósol - 2023

- Diumenge 16 de juliol de 2023
- Sortida: 8h
- Caminarem 16,86km amb un desnivell acumulat de pujada de 759 m
- NOMÉS INSCRIPCIONS ANTICIPADES del 12 de maig al 9 de juliol
Presentació
Si el fet de caminar és sempre molt recomanable i saludable, fer-ho gaudint d’un entorn natural com el de Gósol és un privilegi. I si anar a caminar sols o en petit comitè i poder gaudir de la tranquil·litat i del silenci ens és molt agradable, la possibilitat de fer-ho acompanyat, puntualment, d’una munió de gent, de tot arreu i de totes les edats, que vol conèixer el territori i que el respecta i se l’estima és també un plaer, i és per això que me n’alegro que la Caminada de Gósol celebri la trenta-cinquena edició.
Soc un enamorat del meu país, de tot, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, però, com tothom, tinc uns racons predilectes i per als quals tinc més tirada, perquè són més significatius pel fet de ser els espais que em porten records d’infantesa i joventut, o perquè els he descobert gràcies a vincles familiars o d’amistat o per qualsevol altra raó, com és el cas de Gósol, on tinc la sort de venir-hi de tant en tant, encara que mai tant com voldria.
Tot i ser un poble petit, Gósol és conegut per moltes referències com el vincle que hi va tenir en Picasso, però m’atreveixo a dir que fou la popularitat de Mn. Josep Maria Ballarín la que va fer que molts catalans es familiaritzessin amb el nom de Gósol i el posessin al mapa. L’any 2020 s’havia de celebrar l’Any Ballarín, coincidint amb el centenari del naixement de l’emblemàtic mossèn, però amb la pandèmia no es va poder i és enguany que s’està commemorant, i penso que assistint a la caminada també és una manera d’homenatjar-lo els qui el tenim present.
Per a molts forans la caminada és una oportunitat per conèixer la vall de Gósol i altres pobles com Saldes, Maçaners, Josa o Tuixent, i per gaudir de la bona cuina que ofereixen els restauradors de la zona. Però, per als organitzadors també té sempre uns valors afegits més, perquè amb la caminada propicien coses tan importants com la recuperació de camins o el manteniment de fonts.
Els qui es quedin amb ganes de caminar més, ja saben que a Gósol hi trobaran un camí de gran recorregut, conegut popularment com la ruta dels Segadors o com a camí dels Bons Homes, que també tenen molta història al darrere. I aprofito per recordar que si el tercer diumenge de juliol hi ha la caminada de Gósol, el mateix cap de setmana es fa l’Aplec del Pi de les Tres Branques, al pla de Campllong, també al Berguedà.
Deixeu-me acabar amb uns versos de l’amic Lluís Llach que diuen ‘I caminem per poder ser i volem ser per caminar’.
Bona caminada a tothom! Visca Gósol i visca Catalunya lliure!
Quim Torra i Pla
131è president de la Generalitat de Catalunya
Itinerari
La volta al Pedraforca. Un tomb de 360º a l'entorn de la mítica muntanya
La volta al Pedraforca és un recorregut que sempre agrada molt per allò de donar la volta a aquesta muntanya tan emblemàtica. El gir de 360º es farà en sentit invers a les agulles del rellotge i permet gaudir de les mil cares de la muntanya començant pel vessant gosolà i anar girant fins anar a passar pel peu de la Paret Sud, la tartera de Saldes i anar girant fins a passar pel Refugi Lluís Estasen ja al peu de la Paret Nord arribant al punt culminant de la caminada a l’indret anomenat el Collell.
La sortida es farà a les 8 de davant de l’església de Gósol tot agafant la carretera de Berga inicialment i seguint per l’antic camí ral de Berga, sempre en direcció cap al sud. Seguirem just per sota de la carretera fins que la creurem per pujar cap a les cases de Bardines, ja en el terme de Saldes. Una mica més amunt, just on comença el camí dels minaires hi haurà el primer control, al quilòmetre 2,7 i a uns 1.450 m d’alçada.
Continuarem pel dit camí dels minaires, que pren aquest nom perquè era el que empraven els homes de Gósol i Sorribes per anar cap a les mines de Saldes. Anem planejant per sobre de l’Espà i passant per sota de la Roca Roja fins arribar a les envistes del Coll de Jou. En aquesta zona encara es pot apreciar tota l’àrea on hi havia hagut l’antiga mina de lignit a cel obert que es va tancar el 1991. Des d’aquests indrets la perspectiva sobre la triangular Paret Sud és immillorable quedant a primer terme els Rocs de la Quera, el Roget i partint la paret com un tall, la Gran Diagonal. Una mica més endavant, prop de la font que queda sota el Prat del Reo hi haurà el segon control, cap al quilòmetre 5,8 i a uns 1.520 m d’alçada.
A partir d’aquí ja ens endinsarem al bosc que cobreix la falda de llevant del Pedraforca tot voltant per l’est el Pollegó Inferior. Després d’un primer tram, farem una forta pujada, d’uns 150 m de desnivell, per arribar a la cota 1.650. Des d’aquí, planejant creuarem el vessant de la tartera de Saldes fins arribar al conegut refugi de Lluís Estasen a 1.668 m. Des del refugi baixarem a la pista que recorre tota la Paret Nord i que va creuant totes les canals que baixen d’aquesta abrupte paret. Tot creuant la Canal de les Arquedes, hi trobarem un com on podrem agafar aigua. Una mica més endavant i poc abans del quilòmetre 10, a uns 1.760 m d’alçada, arribarem al Coll del Pi Ajagut, hi haurà el tercer control, on farem l’esmorzar.
Seguirem per la pista, creuant la resta de les canals que baixen de la zona del coll del Verdet. Cap a la dreta, mirant cap al fons de la vall veurem sempre el Santuari de Gresolet, situat enmig de prats, i que era el punt de partida dels excursionistes que a principis del s. XX feien les ascensions i escalades al Pedraforca. En arribar al Collell, final de la pujada, hi haurà el control número 4, serà cap al punt quilomètric 12,2 i a 1.845 m d’alçada.
Des d’aquí girarem cap a l’oest tot prenent l’antic camí de Gósol a Cerdanya, que recorre a mig vessant, la vall de Cerneres, amb el singular perfil del Cadinell al fons. Passarem per la font de la Roca i arribarem a la Portella ja més orientats cap a Gósol. Des d’aquí baixarem pel bosc del serrat de la Salve arribant a Font Terrers on hi haurà el 5è control, cap al quilòmetre 15 i a 1.625 m d’alçada.
La baixada fins a Gósol ja no presenta cap més dificultat que la que resulta de ser el darrer tram. Entrarem a Gósol pel carrer de la Cerdanya i la plaça del Pedrell, i a la plaça Major hi haurà el control 6. La distància total serà d’uns 16,82 km i un desnivell acumulat de pujada de 759 m.
Plànol i itinerari: Josep Sindreu Fernández


Tota la informació
- Quan: del 12 de maig al 9 de juliol
- Preu: 10 € (menors de 14 anys) i 12 € (adults)
- On:
- A través d’aquest enllaç (estarà habilitat a partir del 12 de maig)
- A la carnisseria Guitart c. Nou, 1 – Gósol (a partir del mes de juny)
Es limita la inscripció a 1000 persones per tal d’oferir un bon servei al llarg de la Caminada i per això no es vendran dorsals a la plaça el mateix cap de setmana. Cal portar el DNI per identificar-se a l’hora de recollir el dorsal.
La recollida de dorsals es realitzarà el mateix cap de setmana de la Caminada, és a dir, dissabte 15 i diumenge 16 de juliol
- Dissabte de 18 a 20h
- Diumenge de 7 a 8:30h
- SORTIDA: A les 8h
- ARRIBADA: Màxim a les 15h (al dorsal hi ha l’horari de tancament dels controls)
- Tots els participants inscrits rebran un dorsal que donarà dret a l’avituallament i a un obsequi de record.
- En aquest dorsal hi figura el plànol i el perfil longitudinal del recorregut, l’hora de pas pels controls i l’avituallament.
- Per tal de fer una Caminada més sostenible i amb el mínim de residus, us recomanem que porteu un got que us omplirem a cada control. Sinó, demanem que tothom conservi durant tot el recorregut el got que entregarem al Control 1.
- Al dorsal hi figura l’hora de tancament dels diferents controls i l’home escombra que surt a les 8:30 del matí marcarà el ritme de tancament. La caminada no es fa responsable d’aquelles persones que no respectin aquest horari i quedin darrera d’ell.
- El camí està degudament senyalitzat amb cintes de plàstic grogues i vermelles.
- Mentre dura la Caminada no es pot circular amb vehicles de motor, llevat dels propis de l’organització.
- Hi ha servei d’assistència mèdica. Malgrat això, l’organització no es fa responsable dels accidents que es puguin produir.
- No es permet circular amb bicicleta pel recorregut de la Caminada.
- Si porteu gos, cal que el dugueu lligat.
- Recomanem que els menors vagin acompanyats d’un adult i que surtin puntualment per evitar les hores de sol.
info@caminadadegosol.cat / 722 699 432
La Caminada de Gósol és una entitat sense ànim de lucre i no té cap subvenció per part d’organismes oficials.
Els ingressos necessaris per la seva organització provenen de la inscripció dels caminants, la publicitat que apareix al tríptic i a la web i a la col·laboració de l’Ajuntament de Gósol.
A part de l’avituallament, l’arranjament del camí per on transcorre la caminada genera una despesa important però creiem que és una bona inversió ja que mantenim en actiu els antics camins de muntanya.