Torna a l'inici

Estàs a: Caminada de Gósol > Caminades anteriors

La Caminada | Com arribar  | Caminades anteriors   | Colˇlaboradors  | Gósol    | Contactar  |

20a Caminada - 2007

20 anys!

 

La Caminada de la Vall de Gósol és per als qui l’organitzem una activitat per a tot l’any, amb uns punts d’intensitat a mida que s’acosta el dia. Des del seu inicia ha tingut diversos objectius, sempre sota la mirada d’aconseguir millores per a Gósol i els seus voltants: remarcar fets puntuals de caire cultural, refer camins perduts pel pas del temps, arranjar i recuperar fonts també perdudes o deteriorades, retolar els carrers de la vial, etc.

 

La percepció del temps és fugissera, els dies van passant, els dies van passant, els afers de la pròpia vida i els de la societat en què vivim ens fan anar a un ritme, generalment veloç. Sempre és bo i s’acostuma a fer, aturar-nos quan una data ens fa pensar en el temps viscut. Aquest és el fet que avui ens plantegem: 20 anys de caminar per les valls de Gósol.

 

Si reculem en el temps i anem als seus orígens, va ser una pensada ràpida, vàreu creure que era possible i que hi havia altres llocs, en especial al Bages i al Berguedà en els que s’hi feien força caminades. Per què no encetar-ne una a les valls de Gósol? Per camins, no quedaríem, per espais i racons bonics, tampoc, per boscos, arbredes i naturalesa, no ens en faltaria, i ja no cal dir res més, les muntanyes que envolten tots aquests paratges: el Pedraforca, la Serra del Verd, la Serra del Cadí, etc. I finalment les ganes i la il·lusió de fer-ho també les teníem.

 

I aquí estem! La convocatòria de cada any, el tercer diumenge de cada mes de juliol, ens ha permès a molts de nosaltres, els qui ho preparem i els qui hi participen de trobar-nos i retrobar-nos un any rera l’altre.

 

20 anys de caminar junts, de descobrir racons desconeguts per a molts, conèixer i reconèixer espais poc o gens vistos, caminar plegats, sense presses, gaudint dels paratges que ens han preparat, fer un bon esmorzar... N’hem passat de totes, anys tristos de cremades dels boscos, anys amb bon temps, anys en què el temps ens ha fet patir, però sempre ens n’hem sortit!

 

Ara m’agradaria, si m’ho permeteu, fer una mica d’història, mirar enrere i fer un joc de números per divertir-nos una mica i endinsar-nos en les vint caminades.

 

Si sumem les llargades de cada una d’elles, entre 10 quilòmetres (la més curta) i 18 (la més llarga) faríem una longitud de prop dels 300 quilòmetres, podríem anar a peu fins prop de València. Els desnivells, les pujades i baixades que hem fet, si les acumulem i les posem una damunt de l’altra tindríem una alçada al voltant dels 8000 metres (l’Everest 8848m). L’any que hem fet menys desnivell ha estat de 165 metres i el que més 567. Ara anem a veure els espais que hem recorregut i els indrets més rellevants: Font Terrers, Font de la Roca, les Bassotes, Cerneres, Castell de Termes, Josa de Cadí, Coll de Josa, Costafreda, Torrentsenta, la Font de les Abeurades, Portell de l’Ós, coll de Gósol, Moripol, la volta al Pedraforca, Sorribes, l’Espà, Fanés, Santa Margarida, coll de Mola. Hem anat al Molí, a Serres, a Pla Muniu, a la Fuïva, al Cap de la Creu, a la serra de la Matella, a la Plana, als Cloterons, a la Coma, a la Borda del Tinent, a la Font de la Guineu, a la Font d’en Tomàs, a la Font de la Puça, als Morers, molts llocs coneguts per a molts de nosaltres i molt entranyables.

 

Ara, comptem les persones que han vingut a caminar de 183 que es varen inscriure el primer any fins al punt més alt, 1234 (el 2004) les persones inscrites per caminar farien al voltant de 17000 persones, ompliríem el Sant Jordi.

 

No ho sembla oi? Cal pensar, també, que molts caminants no vénen sols, això fa que Gósol sigui un formiguer constant durant tot el matí del diumenge.

 

Tot plegat demostra que “La unió fa la força” i que junts hem fet camí, ens hem conegut, hem gaudit d’un dia d’esplèndida bellesa. Volem agrair a tothom la confiança que ens han demostrat, la seva participació activa. El civisme, les ganes de fer país, de conèixer-lo, un país petit però que ens ofereix moltes possibilitats de gaudi.

 

Hem recorregut llocs diferents, alguns cops repetint algun tram, però sempre buscant un itinerari diferent per anar coneixent i trepitjant espais nous.

 

Durant aquests vint anys hem aprofitat per celebrar diferents esdeveniments, des d’una exposició (el primer any) dels retaules barrocs de les esglésies del Berguedà, desapareguts durant la Guerra Civil, fins a la celebració del Centenari de l’església parroquial de Gósol, el centenari de l’estada de Picasso a Gósol, ...

 

I finalment, i per acabar, parlarem de l’element humà, la presència any rere any de persones que acudeixen a la cita amb il·lusió, la il·lusió de retrobar-nos, de tornar-nos a veure, amb alegria, amb ganes renovades de caminar, persones grans, força grans d’edat, nens i nenes petits, alguns dalt de les motxilles a l’esquena dels seus pares, un garbuix de gent, d’edats, de colors, de simpatia, ...

 

També hem tingut un poeta, fins a la seva mort -87 anys-, el Climent de ca l’Andreuet de Sorribes, va caminar fins el 2001 (15a Caminada) a cada control hi deixava un poema adient al lloc on era. 

 

I per acabar us volem dir que ens estimem la nostra terra i és per això que posem cura en preparar per a tots vosaltres aquests itineraris perquè pugueu descobrir la seva bellesa que no hem de malmetre, preservar-la per a temps futurs, que esperem seguir comptant amb el vostre suport i amistat, que donem les gràcies a tota els qui amb el seu esforç fan possible aquesta organització i que esperem seguir-ho fent.

 

A tothom, MOLTES GRÀCIES!

 

  Isabel Fernàndez Biel

Membre de l’organització