Torna a l'inici

Estàs a: Caminada de Gósol > Caminades anteriors

La Caminada | Com arribar  | Caminades anteriors   | Colˇlaboradors  | Gósol    | Contactar  |

21a Caminada - 2008

Aquest any es commemora el 25è aniversari del Parc natural del Cadí-Moixeró, del que porto 22 anys compartint la seva història, primer com a biòleg i a partir de l’any 1990 com a director. Un privilegi que m’ha permès col·laborar en la seva conservació i millora al llarg de tots aquest anys, juntament amb un excel·lent, motivat i treballador equip gestor del parc. Ajudats pels més de 8.000 veïns dels 17 municipis que formen part d’aquest espai protegit i dels centenars de milers de visitants que el recorren, admirant les seves meravelles.

 

Un treball engrescador, divers, amb molts interessos a compaginar, on és impossible avorrir-se i que té entre els seus atractius més valuosos poder compartir una estona de tertúlia amb la gent del país, que atresoren uns coneixements i vivències impossibles de trobar en els llibres i manuals de com gestionar un espai protegit. Una saviesa que es va perdent mica en mica per que els joves no saben o creuen valuós atresorar-la. Quina llàstima i quina pena.

 

Per sort petites iniciatives arreu d’aquestes muntanyes i valls pirinenques i prepirinenques permeten mantenir i recuperar part de la seva història, dels seus coneixements, de la seva cultura. Sense dubte els Amics de la Caminada Popular de la Vall de Gósol son un dels responsables d’aquesta conservació, ja que la seva tasca anònima, abnegada, diligent i eficaç ha permès conservar o recuperar molts dels camins que ressegueixen des de temps immemorials aquestes contrades. Gràcies a ells podem gaudir un any més del seu esforç i d’aquesta esplèndida caminada, al costat del gegant del Pedraforca, que per cert l’any passat va commemorar també els 25 anys de la seva protecció com Paratge Natural d’Interès Nacional.

 

Fer la caminada és retrobar companys i amics que a vegades només veiem un cop l’any aquí; redescobrir els paisatges del Verd, de la serra del Cadí, del vessant oest del Pedraforca, de la Gallina Pelada, dels Cloterons, de Font Terrés i de tant indrets; aprendre topònims històrics, que també se’ns perdran sense l’ajut de voluntarioses persones com els Amics de la Caminada de Gósol. 

 

Caminar pel parc i els seus entorns, ni que sigui el cap de setmana, per que la feina no dona gaires oportunitats de fer-ho, és una satisfacció difícil de posar en paraules. Seure damunt un roc i tenir mig mon als peus, amb una àmplia panoràmica d’aquestes valls i cims fa emmudir la boca i sentir, en silenci, quelcom de molt especial.

 

La Caminada Popular és un cúmul de sensacions, d’esforç gratificant, de bellesa de mil paisatges, d’exaltació de la natura, de companyonia, de tertúlies tot fent camí, de descoberta de racons amagats, d’observació de la fauna fugissera al nostre pas com els isards, que semblen recuperar-se de la malaltia que els va delmar fa un parell d’any, de sorpresa per una vista inèdita especialment bonica. De tot això en podem gaudir si tenim l’esperit amatent i encuriosit. 

 

Quina millor manera de celebrar aquests 25 anys del Parc natural del Cadí-Moixeró que trepitjar pausadament els camins que l’envolten o s’internen en ell, i observar la silueta de les muntanyes, en la millor companyia d’altres persones, veïns i visitants que un any més volen compartir  aquesta 21a Caminada Popular de la Vall de Gósol. 

 

Benvinguts una vegada més a aquestes muntanyes, al Parc natural del Cadí-Moixeró, al Paratge natural d’interès nacional del Massís del Pedraforca. Un patrimoni natural, i també humà i acollidor, que és de tots i que entre tots hem de seguir preservant. 

Gràcies pel vostre ajut!

 

Jordi Garcia Petit

Director del Parc natural del Cadí-Moixeró