34a Caminada popular de Gósol - 2022

- Diumenge 17 de juliol de 2022
- Sortida: 8h
- Caminarem 15,40 km amb un desnivell acumulat de pujada de 687 m
- NOMÉS INSCRIPCIONS ANTICIPADES del 14 de maig al 10 de juliol
Presentació
Enguany se celebrarà la trenta-quatrena caminada per aquestes valls que envolten el poble de Gósol. Trenta-quatre anys de caminades que permeten que, per un dia; grans i petits, joves i vells, gent del poble i gent de ciutat, puguin gaudir junts de l’entorn magnífic que ens ofereix aquesta terra de l’única manera genuïna que existeix per a fer- ho: caminant-la.
Només així es pot conèixer veritablement la màgia d’aquestes valls, submergint- s’hi de cap i transitant-ne el ventre, tranquil·lament, deixant que el paratge li expliqui a cadascú el que necessita escoltar en aquell moment.
Però no cal ser de les que parlen amb els arbres, els ocells i el vent per adonar-se de la majestuositat de la natura en aquests indrets que són capaços de convèncer els més escèptics. Jo ho faig perquè quan era una nena i passava els estius a un petit poble als peus del Pedraforca, era el més natural del món per mi, i mai he volgut perdre aquella sensació màgica que sentia llavors. Sempre em vaig sentir afortunada de poder passar aquells dies d’estiu allí, i me’n continuo sentint sempre que el trepitjo.
Enguany la caminada inclou aquest poble, i altres indrets de la zona que són molt especials per a mi. Tan especials, de fet, que vaig decidir convertir-los en un personatge més d’una novel·la. Malauradament, el poble on transcorre l’acció principal de “La noia del vestit blau”, ⎯al que vaig triar anomenar Treviu per tenir la llicència de modificar-lo una mica i separar la ficció de realitat⎯, no compta ni amb la meitat d’habitants ni vida de poble que té a la novel·la. De fet, ja tampoc els tenia del tot quan jo era una nena, encara que n’hi havia molts més que en l’actualitat.
Treviu, és doncs, un cant als meus records d’infantesa, a la memòria de les històries que he escoltat de la boca dels meus avis, del pare, de fotografies antigues que he vist i de la meva imaginació. Un lloc on els murs de les esglésies i dels cementiris no s’esfondren, i on la gent no marxa a ciutat per buscar-se la vida.
D’aquí la importància d’aquestes caminades que reivindiquen la terra i les roques envoltades de roure martinenc i pi roig que són història, els caminois i sendes que han trepitjat els nostres avantpassats, i en els que sovint trobem esquelets i acaballes d’un món que ja no existeix. Sens dubte és necessari mantenir vius aquest camins per tenir accés a aquest món que s’allunya de nosaltres. És necessari poder caminar-lo i sentir-lo per entendre i valorar el món en què vivim. És quan ho fem, sovint, que finalment entenem que potser n’hem de canviar algunes coses per seguir caminant.

Laia Vilaseca
Autora de La noia del vestit blau i Quan la neu es fon.
http://www.laiavilaseca.com/
![]() ![]() |
Itinerari
Volta per Feners i Moripol
Es donarà la sortida davant de l’església i després de baixar fins a la plaça del Segador, agafarem el camí del Cap de la Creu en direcció cap al sud. En arribar a les envistes de Sorribes i amb la serra d’Ensija com a teló de fons, continuarem per l’antic camí ral que va resseguint la carretera i que creua el torrent de l’Aubagó que baixa de la tartera del Pedraforca. Seguirem un centenar de metres pel mateix voral de la carretera fins a agafar el trencall que ens durà fins a la plaça de Sorribes on hi haurà el primer control. Serà al quilòmetre 2,7 i a uns 1.367 m d’alçada.
Continuarem avall en direcció cap al riu, però abans d’arribar a les darreres cases del poble, trencarem cap a l’esquerre per agafar el GR-107 o Camí dels Bons Homes. Aquest camí, amb múltiples variants, enllaça el Berguedà i l’Arieja a Occitània a través de la Cerdanya. Així doncs, seguirem un tram d’aquest camí tot passant per l’Espà, agregat del municipi de Saldes. A l’entrada del poble trobarem un abeurador on podrem veure aigua. Tot creuant el llogarret passarem per davant de l’església de Sant Andreu, des d’on començarem a baixar decididament fins arribar a la Farga de Feners on hi haurà el segon control. Això serà al quilòmetre 4,95 i a uns 1.220 m d’alçada. És el punt més baix de la caminada. A l’esquerre podrem veure la casa de l’antiga fonda i a la dreta, a l’altre costat del riu, les restes de l’antiga farga.
Després de creuar l’Aigua de Valls seguirem la pista que s’enfila en direcció cap a l’oest per la Baga de la Grevoleda. Més endavant prendrem el corriol que ens durà fins al coll de Feners. És una àmplia collada situada a uns 1.411 m que dona accés a la Soleia de Moripol. A partir d’aquí el camí va planejant tot perdent alçada suaument i passant per una preciosa roureda. Després de trobar la pista que baixa de Clota, arribarem a Moripol, on hi haurà el control 3, el de l’esmorzar. Portarem 7,8 km i estarem a 1.375 m d’alçada. Moripol és un grup de cases que pertanyen al municipi de Gósol i que actualment ja es troben pràcticament enrunades. La petita església, dedicada a Sant Vicenç, es troba en bon estat de conservació i el 839 ja apareixia citada a l’Acta de Consagració de la catedral de la Seu d’Urgell.
Després d’un bon esmorzar i descans prendrem el camí que puja cap al coll de Gósol. Si bé el desnivell gairebé arriba als 200 m, el pendent no és excessivament fort i el recorregut és per un amable i ombrívol bosc majoritàriament de pi. Una vegada arribats al coll, al quilòmetre 9,5 i a 1.595 m d’alçada hi haurà el control 4 amb un nou avituallament. Aquest punt està situat entre les estribacions de la Baga d’Urdet i el Serrat de la Matella i és punt de pas del camí que va de Gósol cap a Sant Llorenç dels Morunys tot passant per Can Blanc de Vilacireres.
Des d’aquí, i ja sobre la vall de Gósol, anirem cap al nord tot baixant pels peus de la Serra del Verd cap al bosc dels Morers i la Plana. Passarem a tocar de les bordes del Nen Xic i el Tinent, des de la que baixarem pel corriol que ens durà a la font de Torrentsenta, on hi haurà en 5è control. Aquest indret està situat a la sortida de l’agrest Torrent Forcat, també conegut pel Forat. Això serà al quilòmetre 12,6 i a uns 1.420 m d’alçada.
Acabant de baixar per la pista, creuem el riu Aigua de Valls, que tot just neix allí mateix. Seguint per la pista, ja més planera i soleia, arribarem a la plaça de Gósol tot passant per darrere del Tossal del Castell de Gósol, el Congost i el barri de la Llacuna. Haurem arribat al final de la Caminada on hi haurà el control 6. La distància total recorreguda serà d’uns 15,40 km i amb un desnivell acumulat de pujada de 687 m.
Plànol i itinerari: Josep Sindreu Fernández


Tota la informació
- Quan: del 14 de maig al 10 de juliol
- Preu: 10 € (menors de 14 anys) i 12 € (adults)
- On:
- A través d’aquest enllaç (estarà habilitat a partir del 14 de maig)
- A la carnisseria Guitart c. Nou, 1 – Gósol
Es limita la inscripció a 900 persones per tal d’oferir un bon servei al llarg de la Caminada i per això no es vendran dorsals a la plaça el mateix cap de setmana. Cal portar el DNI per identificar-se a l’hora de recollir el dorsal.
La recollida de dorsals es realitzarà el mateix cap de setmana de la Caminada, és a dir, dissabte 16 i diumenge 17 de juliol
- Dissabte de 18 a 20h
- Diumenge de 7 a 8:30h
- SORTIDA: A les 8h
- ARRIBADA: Màxim a les 15h (al dorsal hi ha l’horari de tancament dels controls)
- Tots els participants inscrits rebran un dorsal que donarà dret a l’avituallament i a un obsequi de record.
- En aquest dorsal hi figura el plànol i el perfil longitudinal del recorregut, l’hora de pas pels controls i l’avituallament.
- Al dorsal hi figura l’hora de tancament dels diferents controls i l’home escombra que surt a les 8:30 del matí marcarà el ritme de tancament. La caminada no es fa responsable d’aquelles persones que no respectin aquest horari i quedin darrera d’ell.
- El camí està degudament senyalitzat amb cintes de plàstic grogues i vermelles.
- Mentre dura la Caminada no es pot circular amb vehicles de motor, llevat dels propis de l’organització.
- Hi ha servei d’assistència mèdica. Malgrat això, l’organització no es fa responsable dels accidents que es puguin produir.
- No es permet circular amb bicicleta pel recorregut de la Caminada.
- Si porteu gos, cal que el dugueu lligat.
- Recomanem que els menors vagin acompanyats d’un adult i que surtin puntualment per evitar les hores de sol.
info@caminadadegosol.cat / 722 388 376
La Caminada de Gósol és una entitat sense ànim de lucre i no té cap subvenció per part d’organismes oficials.
Els ingressos necessaris per la seva organització provenen de la inscripció dels caminants, la publicitat que apareix al tríptic i a la web i a la col·laboració de l’Ajuntament de Gósol.
A part de l’avituallament, l’arranjament del camí per on transcorre la caminada genera una despesa important però creiem que és una bona inversió ja que mantenim en actiu els antics camins de muntanya.
AVÍS IMPORTANT COVID19: aquesta caminada està sotmesa a tots els protocols de seguretat establerts per les autoritats sanitàries i els organismes competents en prevenció de la pandèmia, els quals el participant accepta expressament en la formalització de l’inscripció.
.
Concurs d'Instagram
Entre tots aquells qui feu la Caminada i pengeu a Instagram fotografies, on hi surti algun element de la Caminada, farem un sorteig d’un vol en globus gentilesa de Globus Kon-Tiki o un 50% de descompte per fer el vol del Pedraforca.
Ens haureu d’etiquetar i utilitzar el hashtag #caminadadegosol2022 i si teniu el compte privat ens haureu d’enviar una captura de la vostra foto per DM.
Queden exclosos d’aquest sorteig els col·laboradors de la Caminada (voluntaris dels controls).
